2024 augusztus 3. A Balaton vizének szentelése

2024.08.07

Balaton megszentelése - aug. 3-án délután 3-kor Kocsis Fülöp Érsek, metropolita Görögkatolikus Főpásztor és Főtisztelendő, Borza Miklós balatonszemesi esperes-plébános közreműködésével szentelte meg a Balatont a Vigadó strand közepén található stégnél. Dr. Jánossy Tamás az esemény szervezőjének ezúton is köszönjük szolgálatát.

Kocsis Fülöp Érsek érkezése
Kocsis Fülöp Érsek érkezése

Dr. Jánossy Tamás - az esemény szervezőjének -gondolatai:

Balaton Szentelése!


Sokszor fordult elő, hogy fektetés után az egyik kis gyerekünk sírt az ágyban. Minden szülő fájdalmasan tépődik ilyenkor - bemenjek és megvigasztaljam, vagy hagyjam sírni, amíg kifárad és belealszik. A szentségek fontosságáról és erejéről olvastam, amikor rájöttem, hogy a napi életünkben is kellene használni Isten ajándékait. Legközelebb, amikor sírt az egyik gyerek, lábujjhegyen odamentem az ajtóhoz és megszenteltem az ajtót kereszt formában, s mondtam egy imát, hogy béke és Isten jelenléte töltse el a gyerekem szobáját. Legnagyobb meglepetésemre, az esetek felében hirtelen csend lett. A sírásnak hirtelen vége lett, s igaz nyugalom lett a szobában. A megdöbbenésem után arra gondoltam, hogy vajon miért nem beszelnek erről a keresztények. Erről a praktikus 'szenteltvíz használatról' esti fektetésnél. Milyen sok sírást megspórolhattunk volna az évek során...


A mi arrogáns generációnk ignorálja Isten segítségét, Isten kicsi csodait a hétköznapokban. Vajon tényleg jobb így az életünk?

S vajon mikor használhatjuk a szenteltvizet a hétköznapokban?

Megáldhatjuk az autónkat vagy biciklinket egy hosszabb út előtt. Megáldhatjuk a gyerekünket mielőtt az óvodába vagy iskolába megy. De egymást is megáldhatjuk, ha valaki megbetegszik a családban. De vajon mi történik, ha szenteltvizet ontunk pl. egy kád vízbe? Az egész víz szentelt lesz. S ezzel a gondolattal jutottunk oda, hogy mi lenne, ha megáldanak a legnagyobb magyar 'kádvizet', a Balatont.

Augusztus 3-án, szombaton délután 3-kor Kocsis Fülöp Érsek, Metropolita Atya, Görögkatolikus Főpásztor és Főtisztelendő Borza Miklós balatonszemesi esperes-plébános közösen szenteltek meg a Balatont a Vigadó strand közepén található stégnél. S mindenki hazavihetett egy kis üvegben olyan vizet a Balatonból, ami átalakult szenteltvízzé.


Nagy kincs ez, s nem csak a kisgyerekes családoknak, akik nem tudják lecsillapítani a gyerekeiket. Másnak is szüksége van Isten segítségére, védelmére, áldására és gyógyító erejére. Éljük meg hitünket egy gazdagabb, szebb élet reményében!



Görögkatolikus egyházunk kiemelt eseménye a nyári vízszentelés a Makkabeus vértanúk napján

Bizánci Egyházunkban augusztus 2-ához is kötődik vízszentelés. Az úgynevezett makkabeusi vízszentelés más természetű, mint az, amelyet január 6-án tartunk. Akkor a megtestesülés eseményéhez kötődik a vízek megszentelése: Krisztus belép a világba, belép az anyagba, belép a folyóba, és isteni érintése által megszentelődik az egész világ. A nyári vízszentelést - amely akár más alkalmakkor is végezhető - inkább a szenteltvíz-szükséglet miatt tartjuk meg, hisz kereken fél évvel a téli vízszentelés után már elfogyhatott a szentelvíz, s vélhetően ennek pótlására iktatták be őseink erre a napra ezt a szertartást. Ekkor - a télitől kissé eltérő módon, egy szép könyörgéssorral szenteljük meg a vizet, melyet aztán templomainkban, otthonainkban őrizhetünk, megszentelődésünkre használhatunk. Minthogy az Ószövegségből ismert Makkabeus vértanúkat augusztus 2-án ünnepeljük, ezért róluk kapta a nevét ez a szertartásunk. 

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye